De modelovereenkomst Kost+ is een nieuwe Nederlandse contractenstandaard die toegepast kan worden bij (vaak onzekere en complexe) bouwprojecten waar het niet goed mogelijk is - of niet wenselijk is - om vooraf een vaste prijs overeen te komen. In plaats van de vergoeding van een vooraf bepaalde vaste prijs of aanneemsom, worden alleen de werkelijke kosten vergoed. De belangrijkste Kost+ principes, waarmee het zich onderscheidt van andere gangbare contractvormen, zijn:
Eerlijke prijs. De opdrachtgever betaalt een eerlijke prijs aan de opdrachtnemer doordat alleen de werkelijke kosten worden vergoed, aangevuld met een vooraf vastgestelde opslag voor bijvoorbeeld algemene kosten en winst.
Transparantie. Deze werkelijke kosten dienen ook volledig transparant uit de projectadministratie te zijn af te leiden. Volledige openheid is hierbij essentieel, een belangrijke randvoorwaarde.
Effectieve incentives via de ‘richtprijs’. Binnen Kost+ wordt er gewerkt met een richtprijs. Lagere (werkelijke) kosten voor de opdrachtnemer resulteren in een hoger winstpercentage. Kosten die boven de richtprijs uitkomen resulteren in een afnemend winstpercentage. Kortom, Kost+ stimuleert effectiviteit en optimalisaties. Het beperkt vertraging, kostenverhoging en inefficiëntie.
Gelijkwaardige samenwerking. Het Kost+-systeem is niet gebaseerd op een vaste prijs met een harde risicoverdeling. De belangen van opdrachtgever en opdrachtnemer zijn veel meer gelijk, ook op financieel vlak. Want lagere kosten en optimalisaties resulteren in een financiële beloning voor de opdrachtnemer en in lagere kosten voor de opdrachtgever. Een win-win. Vertraging, inefficiëntie, faalkosten, etc. pakken niet alleen nadelig uit voor de opdrachtgever, maar ook voor opdrachtnemer. Kost+ stimuleert hiermee een gelijkwaardige en transparante samenwerking.